Hrvatski Slovenski

tel: +385 95 330 3930 ponedjeljak–petak 8–16 sati

Projektiranje, savjetovanje pri gradnji - info@zelena-gradnja.hr

Radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funckionalnosti, Zelena gradnja koristi kolačiće (cookies).
Nastavkom pregleda web stranice zelena-gradnja.hr slažete se sa korištenjem kolačića.

Zelena gradnja header
CIKLUS Zelena gradnja

CIKLUS Zelena gradnja – cjelokupna Utjelovljena energija proizvoda

Ono što želimo i što nam je krajnji cilj, jest edukacija i osvještavanje svih nas o važnosti praćenja svih elemenata životnog ciklusa nekog proizvoda (mi prvenstveno govorimo o građevinskim materijalima) – odnosno o ciklusu koji uključuje i brigu o količini CO2 koju naš proizvod otpusti u atmosferu prilikom proizvodnje, ugradnje, uporabe i na kraju životnog ciklusa kroz zbrinjavanje.

To upravo ZELENA GRADNJA jest  -  ona vodi brigu o sirovini, utjecaju na zdravlje čovjeka i čovjekovog okruženja, transportu do tvornice, ljudskim i materijalnim resursima, samoj proizvodnji, transportu do kupca, izgradnji – te na kraju reciklaži proizvoda kad jednom dođe kraj životnom vijeku našeg objekta.


Mjerljivi pokazatelj svega spomenutog se najbolje mogu iskazati kroz kompletnu utrošenu Primarnu energiju, tj. Utjelovljenu energiju nekog proizvoda. Na osnovi tih podataka možemo doći do količine emisije CO2 u atmosferu za svaki od pojedinačnih elemenata ugrađenih u zgradu.

PRIMARNA ENERGIJA –energija pohranjena u sirovinama, tj nepretvorena energija.

UTJELOVLJENA ENERGIJA – zbir sve potrebne primarne energije utrošene za proizvodnju, ugradnju i reciklažu određenog proizvoda.
Dakle, energetska učinkovitost nije nužno i zelena gradnja. Ona može biti još jedno zagađenje. Koristeći anorganske materijale koji imaju visoku Utjelovljenu energiju, možda ćemo trenutno štedjeti na našoj potrošnji energenata, no koristimo  materijale koji su u procesu proizvodnje prouzročili veliku emisiju CO2, a na kraju životnog ciklusa treba utrošiti još dodatne energije na zbrinjavanje što za posljedicu ima dodatne emisije CO2. Trenutno štedimo, no na kraju ćemo ponovno plaćati danak zagađenju u vidu problema sa zbrinjavanjem otpada (te plaćanje istoga) – dok o posljedicama zagađenje na zdravlje ne moramo ni govoriti jer smo toga itekako svjesni.

Primjerice, ovako izgleda životni ciklus Termoizolacije od ovčje vune:Više detalja o emisiji CO2 pojedinih proizvoda možete pogledati na zanimljivoj studiji University of Bath iz 2008.:

http://web.mit.edu/2.813/www/readings/ICE.pdf

***

Iako smo na početku priče OIE (obnovljivim izvorima energije) u Hrvatskoj oni postaju nužni za bilo kakav daljnji održivi razvoj.

Mnogi su pojedinci i tvrtke napravili mnogo toga za osvještavanje javnosti o ovom problemu, te nam je drago da možemo biti dio OIE priče u Hrvatskoj.


Dostava

Info

095 330 3930
PON - PET
8 - 16h
Zelena gradnja - Ozelenite i Vi svoj prostor uz najkvalitetniji eko građevinski materijal!
Zelena gradnja - Trava