Hrvatski Slovenski

tel: +385 95 330 3930 ponedjeljak–petak 8–16 sati

Projektiranje, savjetovanje pri gradnji - info@zelena-gradnja.hr

Radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funckionalnosti, Zelena gradnja koristi kolačiće (cookies).
Nastavkom pregleda web stranice zelena-gradnja.hr slažete se sa korištenjem kolačića.

Zelena gradnja header
Pasivne kuće

Pasivne kuće

Kako dugoročno štedjeti i do 90 % energije  za grijanje i hlađenje objekta, a u zamjenu za samo 10 – 20 % više ulaganja u samu izgradnju?

Odgovor na to pitanje glasi: pasivne kuće.

Pasivna kuća označava standard energetske efikanosti u objektima. Pasivna je građevina konstrukcijski proces koji se integrira arhitektonskim. Time se potrebna količina energije prilikom grijanja i hlađenja bitno smanjuje. Nudi izvrstan stambeni komfor, uz ekstremno niske troškove energenata odnosno značajno smanjuje potrošnju sveukupnih energetskih troškova – za hlađenje, grijanje, rasvjetu i sl.

Bez klasičnog sustava grijanja ili klima uređaja, u pasivnoj kući tijekom cijele godine vlada prirodno ugodna i zdrava klima stanovanja. Pasivna kuća se, kao što i njezin naziv kaže „hladi“ i „grije“ – pasivno.

  • Godišnja potražnja energije mora biti manje od 15 kWh/m2 potražnje u grijanju, odnosno hlađenju godišnje, ili mora biti projektirana s 10 W/m2 vršnog toplinskog opterećenja
  • Primarne energija za grijanje, toplu vodu i električnu energiju ne smije prijeći potrošnju veću od 120 kWh/m2 godišnje
  • Objekt ne smije propuštati više zraka od 60% svojeg volumena po satu, uz tlak od 50 Pa ispod atmosferskog tlaka


Iako je cilj izbjeći upotrebu uobičajenih sustava grijanja, neke su vrste grijanja ipak potrebne i takvi objekti sadržavaju sustave za dodatno grijanje prostora. Ono se obično vrši preko niskovolumenskog ventilacijskog sustava za povrat topline, zbog održavanja kvalitete zraka.

Prema hrvatskim standardima, pasivna se kuća sama isplaćuje za 10 do 15 godine. Različitim poticajima i subvencijama te smanjenjem koštanja opreme i materijala potrebnih za gradnju polako se ali sigurno smanjuje i taj period povrata investicije.

Pasivne kućePametna arhitektura uzima u obzir prostor i položaj objekta u prostoru, visoke standarde izgradnje, mudro bira materijale koji se koriste pri gradnji, koristi obnovljive izvore energije te napredne tehnološke sustave – pomaže kući da sama proizvodi potrebnu količinu energije.

Obratite nam se s povjerenjem! Naš tim i tim stručnih suradnika s kojima surađujemo, rado će Vam pomoći savjetima te s Vama proći cijeli proces projektiranja i izgradnje takvih objekata.

Štedimo u ritmu prirode!

Dostava

Info

095 330 3930
PON - PET
8 - 16h
Zelena gradnja - Ozelenite i Vi svoj prostor uz najkvalitetniji eko građevinski materijal!
Zelena gradnja - Trava